Algemene vragen

Het klinkt ergens logisch om jezelf te omhullen met de natuurlijkheid van hout. Heeft het aantoonbare positieve gevolgen om zo te wonen?

Ja, mensen die in hout wonen, leven langer. Dat komt omdat het lichaam door het hout tot rust komt. Wat hiervan precies de reden is, is nog onbekend, maar metingen aan hart en vaten laten zien dat wonen in onbewerkt hout levensverlengend en rustgevend werkt.

Is het met het oog op brand wel veilig om in een houten huis te wonen? En over veiligheid gesproken, is de woning wel minstens zo stevig als een regulier huis?

Ja, het ideale huis heeft de hoogst haalbare certificering als het gaat om instortingsgevaar, beter dan reguliere woningen. Ook is het bewezen goed bestand tegen overstromingen en het herstel erna. En het hout van het ideale huis is beter bestand tegen brand dan gewapend beton.

Is het niet zo dat hout CO2 vasthoudt? Wat betekent dit voor mijn mogelijkheid een huis te aan te schaffen en hoe zit het wat dat betreft precies met stikstof?

Ja, in het hout van het het ideale huis is veel CO2  opgeslagen, iets wat de wetgever als positief zal ervaren. Regulier bouwen heeft precies tegenovergestelde effecten. Ook zal de wetgever blij zijn als het gaat om stikstof, aangezien de uitstoot ervan minimaal is. Dat is mogelijk omdat de houten delen van het huis licht zijn en met slechts een elektrische kraan kunnen worden geplaatst.

Kan ik vermijden dat mijn volledige interieur bestaat uit hout en ik misschien het gevoel krijg in een blokhut te wonen?

Ja, je woont in hout, maar dat hoeft niet alles te zijn wat je ziet. Het is mogelijk wanden te bekleden met bijvoorbeeld stuc, steen, leem of hout in een andere vorm, zoals smalle stroken. Andere opties zijn bijvoorbeeld een white wash of een zwartgeblakerde wand, met de Japanse yakisugi-methode.

Is hout niet gehorig of is het ook in dit geval precies andersom en is hout juist uitermate geschikt om een geluidsarm huis te bouwen?

Inderdaad, het ideale huis voldoet niet alleen aan de meest strenge geluidsnormen, maar overschrijdt die zelfs ruim.

Zijn er nadelen te vinden aan het ideale huis?

Nadelen zijn er nog niet gevonden, maar we blijven zoeken.

De afbeeldingen op de preview-website van hetidealehuis zijn slechts placeholders. Wanneer komen de schetsen online van de toekomstige huizen?

Er wordt door een kundig architect gewerkt aan schetsen die een realistische weergave bieden van de huizen die straks zullen worden aangeboden op hetidealehuis.nl Houd de website goed in de gaten of meld je aan voor de gratis andermens-updates via andermens.nl

Normaalgesproken duurt het bouwen van een woning erg lang en gebeurt dit in weer en wind. Is dit enigszins te vermijden met deze moderne en tegelijk ouderwetse manier van bouwen?

Ja, de woning wordt volledig voorbereid in een comfortabele fabriekshal. In slechts enkele dagen worden de afzonderlijke delen op de bouwplaats in elkaar gezet. De woning is dan wind- en regen-dicht en kan vervolgens bewoonbaar worden gemaakt.

Bouwen wordt vaak gedaan met ongezonde materialen. Hout klinkt natuurlijk, maar denkend aan lakken, verven en onderhoud, komt de vraag op of het wel echt zo natuurlijk is als het lijkt.

Ja, wonen in hout is een van de meest natuurlijke en gezonde manier om te wonen. En blijft dat ook omdat lakken en andere vormen van bewerken niet nodig zijn. De enige bescherming voor het hout is aan de buitenkant van het huis, maar ook daar kan de bekleding bestaan uit onbewerkt hout. Tevens weet electromagnetische straling niet door te dringen tot het huis, wat bijdraagt aan het natuurlijke, beschermde gevoel. Als laatste worden bij het monteren van het huis op de bouwplaats – bijvoorbeeld bij het samenvoegen van dak- en wanddelen –  geen onnatuurlijke materialen gebruikt.

Klopt het dat bouwen met hout creatievere ontwerpen mogelijk maakt?

Ja, architecten kunnen creatiever zijn met hout dan met reguliere bouwmaterialen. Dat komt omdat hout zowel licht als sterk is. Schuine wanden bijvoorbeeld zijn geen probleem.

Is het mogelijk om compromissen te vermijden, zoals plastic en purschuim?

Ja, het is mogelijk veel compromislozer te bouwen met hout dan nu gebeurt. Zelfs als je geen verlijmd hout, CLT, gebruikt, kan het zijn dat aannemers bij de montage van een houten woning grijpen naar bijvoorbeeld plastic sheeting en giftig purschuim. Hetideale huis werkt met gevalideerde aannemers. Zij monteren volgens de richtlijnen van hetidealehuis en passen geen compromissen toe, zelfs niet op plaatsen waar je het niet ziet.

Is het ook wat betreft de energierekening gunstig om in een houten huis te wonen?

Ja, van alle bouwmaterialen is hout het meest geschikt om warmte vast te houden. Behalve als het bewerkt is, zoals CLT, dus verlijmd hout. Door in het onbewerkte ideale houten huis te wonen kun je, vergeleken met een reguliere woning, tussen de 60 en 70 procent besparen op de rekening van de energieleverancier. Reken op een U-waarde van slechts 0,2 W/m²K en een lambda-waarde van 0,079 W/m²K. Tegelijk is het ideale huis niet ‘dichtgeplakt’, het ‘ademt’ en heeft een prettige atmosfeer.

De website van hetidealehuis is nu nog een preview. Wanneer gaat de website echt online en kan ik mijn huis bestellen?

Achter de schermen wordt hard gewerkt om liefst al in 2023 hetidealehuis online te krijgen zodat je je ideale huis kunt bestellen. Zodra er voldoende investeerders zijn kan het team achter hetidealehuis van start om woningen te gaan aanbieden. 

Wil je graag investeren in hetidealehuis of er meer over weten laat dan hier je gegevens achter, waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Er wordt toch al gebouwd met hout? Waarom is het ideale huis dan veel beter, zelfs 'ideaal'?

In Nederland wordt volop met hout gebouwd, alleen niet op de ideale manier. Een bekende manier is het verlijmen van hout, zoals gebeurt met CLT of glulam. Hoe gezond is dat voor mens en milieu, wat gebeurt er aan het eind van de cyclus? Het hout belandt op de schroothoop in plaats van dat het opnieuw te gebruiken is, zoals bij het ideale huis. Een andere manier waarop wordt gebouwd is al een stuk beter, maar in Nederland zijn er slechts een handvol voorbeelden van te vinden en dan ook nog zonder de verbeterslag die hetidealehuis heeft gemaakt. Het ideale huis is daadwerkelijk ideaal en hetidealehuis spant zich in dit beschikbaar te maken op de Nederlandse huizenmarkt.

Heb je een eigen bouwkavel nodig voor het ideale huis?

Ja, in deze fase van het project is het uitgangspunt dat je een bouwrijpe kavel hebt. Vervolgens bestel je (zodra de website actief is) een huis en wordt het geplaatst op je grond en aangesloten, waarna je de sleutel krijgt overhandigd en je erin kunt gaan wonen.
Het is de ambitie van hetidealehuis om door te ontwikkelen naar niet-vrijstaande huizen waarbij de grond onderdeel is van het project.