Missie en Visie

Modern bouwen is bouwen met puur, samengesteld hout

Eigenlijk zouden we er direct meteen mee op moeten houden, met de huidige manier van bouwen. Daar zijn twee redenen voor: mens en milieu.

Om met de mens te beginnen, denk dan aan het binnenklimaat van veel moderne huizen en gebouwen. Het zijn regelmatig sick buildings. Wat de precieze oorzaak is van de ziekmakendheid is niet altijd te achterhalen, maar wat te denken van schimmelvorming, te hoge of te lage luchtvochtigheid, lijmdampen, ramen die niet open kunnen waardoor kunstmatige beluchting nodig is met filters die vaak niet tijdig worden vervangen.

Kijk je met wat meer afstand naar wat we aan het doen zijn dan zie je dat de moderne manier van bouwen draait om staal en beton. Staal- en cementbedrijven staan in de top-3 van de meest vervuilende industrieën in Europa. En de volledige top-10? Die bestaat voornamelijk uit bouwbedrijven.

Dat we stug doorgaan op de oude voet is omdat we allemaal moeten wonen en denken dat bouwen nu eenmaal gaat zoals het gaat. Nu klopt het dat we allemaal moeten wonen, maar wat niet klopt is dat we dat moeten doen met de inzet van de huidige onvoorstelbare hoeveelheden beton en staal. Die vervuilen onze planeet en maken ons ongezonder. Om over de indrukwekkende stapels afval op bouwplaatsen nog maar te zwijgen.

Al deze problemen voor mens en milieu zijn ernstig, maar zijn tegelijk niet nodig. Als je kiest voor het ideale huis. Dat is gemaakt van hout. En dan hebben we het niet over hout waarbij lijm of spijkers worden gebruikt of huizen waarvan alleen het skelet van hout is. We hebben het over huizen waarvan alle muren, vloeren en dakdelen zijn gemaakt van puur, samengesteld hout. In houtlanden Duitsland en Oostenrijk hebben ze dat al honderden jaren door, maar bijna niemand in steenland Nederland woont zo. Er is wel wat houtbouw, maar dat gaat vaak om verlijmd hout, CLT. Dat is niet circulair en wordt uiteindelijk onbruikbaar aan de afvalberg toegevoegd. Niet het ideale huis. Dat is circulair, gezondmakend, goed voor mens en milieu.

 

Hoe het zou kunnen – overschakelen op hout
Is het wel verstandig, overschakelen op hout? Hebben stenen, beton en staal niet een groot voordeel ten opzichte van hout? Architect Marco Vermeulen zegt dat het lijkt alsof industrialisatie per definitie gebonden is aan stenen, beton en staal. Maar zegt ook dat de feiten zijn ‘dat hout een veel beter product is voor industrialisatie. Het is makkelijker bewerkbaar, reproduceerbaar en transporteerbaar.’ Door over te schakelen op hout is het volgens Vermeulen mogelijk om sneller het ideale scenario te bereiken waarbij de Nederlandse bouwsector 60.000 tot 70.000 woningen per jaar neerzet.

Het ideale huis
Hout komt uit de meest natuurlijke fabriek die er is, het bos. Deze houtfabriek draait op zonne-energie en zorgt voor bouwmateriaal dat voortdurend uit de grond komt groeien. In de Europese bossen groeit iedere 20 seconden voldoende hout voor een huis van 100 vierkante meter. Een boom die gekapt wordt voordat hij van nature omvalt en vergaat, brengt meer licht het bos in voor de andere bomen die dan beter tot wasdom kunnen komen. Na het kappen worden twee tot drie bomen bijgeplant.

Als het gaat om mens en milieu wint houtbouw het van traditionele bouw. Maar met biobased houtbouw kun je nog niet het ideale, daadwerkelijk circulaire huis bouwen. Dat komt omdat de moderne houtbouw eigenlijk te modern is. De oplossing is om oude tradities in ere te herstellen en te verweven met nieuwe techniek. Dus niet botweg planken op elkaar plakken met lijm of onderling bevestigen met aluminum spijkers. Voor de kenners: geen HSB (houtskeletbouw), geen CLT (verlijmd cross laminated timber), geen LVL (laminated veneer lumber), geen onnatuurlijke materialen. Wel biobased, wel volkomen circulair, wel met oog voor de details die er toe doen. Met het ideale huis wikkel je jezelf in puur natuur.