Daan de Wit geïnterviewd door De Andere Krant
Onderzoeksjournalist Daan de Wit
‘Het ideale huis is van hout en zorgt ervoor dat je langer leeft’
Door Ido Dijkstra
Geboren en getogen Amsterdammer Daan de Wit (54) ziet met lede ogen aan hoe zijn geliefde woonplaats in een zogeheten urban transformatie proces naar globalistisch model verwikkeld is geraakt. Hij constateert daarom dat “nu de tijd is om de stad uit te gaan”. Over een jaar hoopt de onderzoeksjournalist in ‘het ideale huis’ – een woning hoofdzakelijk gemaakt van hout – te wonen in eenheid met de natuur om vervolgens een “houtbouwrevolutie” te ontketenen. “Dit is zo’n mooie ontdekking, die wil ik niet voor mijzelf houden. Houtbouw is het beste voor lichaam, ziel en geest. Het zorgt ervoor dat je langer leeft.”
In 2050 zal twee op de drie mensen in de wereld in verstedelijkt gebied wonen, voorspellen de Verenigde Naties. In Nederland ligt dat percentage volgens het Sociaal Planbureau nu al op 74 procent. Een toekomst van ‘global urban transformation’ is wat ons allen te wachten staat, zo laten instanties die het voor het zeggen hebben overal doorschemeren. Voor Daan de Wit, een geboren Amsterdammer, het signaal om de tegenovergestelde route te gaan bewandelen. “Nu is de tijd om de stad uit te gaan. In mijn hart ben ik al afscheid aan het nemen van Amsterdam.” De onderzoeksjournalist (zie kader), in 1995 een van de eersten die zich verdiepte in de deep state en er een documentaire over maakte, ziet globalistische concepten als smart cities en 15-minutensteden als opmaat naar een digitale openluchtgevangenis. “Ik woon nu nog met veel plezier in een typisch Amsterdamse volkswijk. Zo’n plek die een ras-Amsterdammer niet snel wenst te verlaten. Maar ik zie dat een kentering is ingezet. Het gaat er niet leuker op worden in de stad en ik voel steeds meer de behoefte om juist in eenheid met de schepping te gaan leven”, vertelt hij aan De Andere Krant.
In zijn zoektocht naar wonen buiten de stad ontdekte hij niet alleen het ideale huis, maar ook de ideale grond – 1500 vierkante meter in een groot natuurgebied in het midden van het land. Daarop wil hij een van de vier ideale huizen realiseren die hij gaat aanbieden. “Het ideale huis is heel iets anders dan we gewend zijn in Nederland, legt De Wit uit. “De huidige bouwmethodes zorgen vaak voor sick buildings, door bijvoorbeeld een te hoge of te lage luchtvochtigheid, lijmdampen, ramen die niet open kunnen waardoor kunstmatige beluchting nodig is met filters die vaak niet tijdig worden vervangen”, aldus De Wit. “Het is allemaal niet goed voor mens en milieu. Staal- en cementbedrijven staan in de top-3 van de meest vervuilende industrieën in Europa. En de volledige top-10? Die bestaat voornamelijk uit bouwbedrijven. We zouden direct moeten stoppen met de huidige manier van bouwen”.
Hoe moet het dan wel, volgens hem? De Wit zegt de afgelopen jaren een dossier te hebben opgebouwd rond de vraag “hoe ziet het ideale huis eruit?”. Zijn antwoord: “Het is gebouwd van hout, inclusief het fundament. Dan hebben we het niet over hout waarbij lijm of spijkers worden gebruikt of huizen waarvan alleen het skelet van hout is. Ik heb het over huizen waarvan alle muren, vloeren en dakdelen zijn gemaakt van puur, samengesteld hout.” In houtgeoriënteerde landen als Duitsland en Oostenrijk wordt al honderden jaren op grofweg deze wijze gebouwd, maar Nederland is volgens De Wit een typisch steenland. “Er is wel wat houtbouw, maar dat gaat vaak om verlijmd hout. Dat is niet circulair en wordt uiteindelijk onbruikbaar aan de afvalberg toegevoegd.”
De onderzoeksjournalist weet dat “het ideale huis van hout is, biobased en volkomen circulair”. Dat brengt vele voordelen met zich mee. “Het levert een besparing op de energierekening van 60 tot 70 procent op. Het huis is CO2-negatief, het tegenovergestelde dus van een CO2-overschot, zoals met reguliere bouw. Isolatiemateriaal is niet meer nodig. Hoge of lage buitentemperaturen hebben relatief weinig invloed op de binnentemperatuur. En het huis staat binnen een paar dagen op de kavel”, somt De Wit enkele voordelen op. Hij baseert zijn bevindingen op al bestaande kennis, uitgebreid met gesprekken met architecten, bouwkundigen en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. “Wonen in hout op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap, is het motto van dit project. Ik wil dit voor iedereen mogelijk maken.’
De Wit staat niet alleen in zijn visie. Ook architect Marco Vermeulen, bekend van de ontwikkeling van spoorzone The Dutch Mountains in Eindhoven, stelt “dat hout een veel beter product is voor industrialisatie is. Het is makkelijker bewerkbaar, reproduceerbaar en transporteerbaar”. Door over te schakelen op hout is het volgens hem mogelijk om sneller 60.000 tot 70.000 woningen per jaar neer te zetten om bijvoorbeeld het woningtekort tegen te gaan. “De toekomst is van hout”, aldus Vermeulen. Het productieproces is veel natuurlijker, aldus De Wit. “Hout komt uit de meest natuurlijke fabriek die er is, het bos. Deze houtfabriek draait op zonne-energie en zorgt voor bouwmateriaal dat voortdurend uit de grond komt groeien. In de Europese bossen groeit iedere 20 seconden voldoende hout voor een huis van 100 vierkante meter. Een boom die gekapt wordt voordat hij van nature omvalt en vergaat, brengt meer licht het bos in voor de andere bomen die dan beter tot wasdom kunnen komen. Na het kappen worden twee tot drie bomen bijgeplant”.
De journalist zoekt voor zijn bouwproject investeerders die hem willen helpen bij het realiseren van zijn missie: het aanbieden van ideale houten huizen. De Wit wil bijdragen aan een houtbouwrevolutie zodat het voor veel Nederlanders mogelijk wordt in gezondmakend hout te wonen.” Het eerste doel is om voor 1 november een bedrag van 500.000 euro bij elkaar te sprokkelen om de grond aan te kopen. Vervolgens wil hij op de 1500 vierkante meter twee huizen neerzetten: zijn eigen houten huis en een zogenaamde beleefwoning. In zijn eigen woning wil hij geïnteresseerden rondleiden, in de beleefwoning kunnen mensen proefwonen. “Wonen in hout is echt iets dat je moet meemaken. Neem alleen al het feit dat je hartslag vertraagt en je langer leeft door te wonen in hout. Mensen moeten zelf ervaren wat dit betekent voor lichaam, ziel en geest”, vindt hij.
De Wit weet natuurlijk als geen ander dat de wereld er niet florissant voorstaat en dat globalistische instanties een veel minder natuurlijke leefwereld voor mensen voor ogen hebben in gedigitaliseerde steden gedreven door kunstmatige intelligentie, volgehangen met high tech. Ook de economie is op zijn minst wankel te noemen. Toch weigert De Wit, die dat wel degelijk ook ziet, als defaitist te leven. “Hoewel de wereld steeds duisterder wordt, ben ik in tegenstelling tot vroeger juist minder met de duistere kant bezig. Ik ben nu al bezig met de periode na de komende duisternis. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een nieuwe, mooiere toekomstige wereld. Ik hou me daarbij vast aan een Bijbels principe: al zou ik weten dat morgen de wereld vergaat, dan plantte ik vandaag nog een boom. Wat zeg ik, ik plant er drie!”
Meer informatie: https://hetidealehuis.nl/daan/
**KADER**
Al in 1995 op de hoogte van de ‘deep state’
Daan de Wit (54) maakte in 1995 al een tweedelige documentaire genaamd The Deep State, dat gaat over geheime genootschappen zoals Skull & Bones. Van 2000 tot 2013 had hij zijn eigen geopolitieke blog DeepJournal, waarin hij schreef over het nieuws achter het nieuws. “Het was in een tijd dat er maar weinig mensen ‘wakker’ waren voor het institutionele bedrog in de wereld. Aan de ene kant voelde dat toen best eenzaam, aan de andere kant waren er ook veel lezers. Inmiddels zijn er nog veel meer mensen die het zien en kom ik regelmatig mensen tegen die me al lang volgen en blij zeggen te zijn met mijn journalistiek.” De Wit schreef onderzoeksjournalistieke boeken zoals De Volgende Oorlog, Dossier Mexicaanse Griep, De Cholesterolmythe en Prikken, Ja of Nee? en Weet wat je eet en onderzocht de werking van rood-lichttherapie. Hij werkte voor de NOS, Esquire, Panorama, de Humanist en +Gezond. Tegenwoordig is de Amsterdammer geregeld te gast bij Blckbx.tv
Meer informatie: https://andermens.nl
– 7 oktober 2023 –