Het bos

de meest natuurlijke fabriek

Zijn er nadelen te vinden aan het ideale huis?
Alles overdenkend zou je je kunnen afvragen of de bestaande, reguliere bouwmaterialen niet toch beter zijn voor het klimaat, aangezien er voor houtbouw wel bomen omgehakt en aangeplant moeten worden. Dan is het goed om te weten is dat zelfs met een plotselinge omschakeling naar houtbouw de Nederlandse en Europese bossen blijven groeien.

Zelfs in Nederland, bekend van de polders en niet van de bossen, is de natuurlijke aanwas groter dan de oogst. Maar stel dat je meer wil en verderop in Europa gaat kijken. Dan is het allereerst goed om te weten dat 38 procent van het Europese landoppervlak bestaat uit bos. Wat gebeurt er als je daarin nog meer gaat zagen dan al gebeurt? Het antwoord op die vraag komt van hoogleraar Europese Bossen Gert-Jan Nabuurs. Hij legt uit dat er dankzij de bossen jaarlijks 800 miljoen kubieke meter hout bij komt. Terwijl er 500 miljoen kuub wordt geoogst. Er is dus nog ruimte voor groei: ‘Driehonderd miljoen miljoen kuub is een enorme berg hout’. Een kuub staat voor 450 kilo hout.

Het ideale huis
Hout komt uit de meest natuurlijke fabriek die er is, het bos. Deze houtfabriek draait op zonne-energie en zorgt voor bouwmateriaal dat voortdurend uit de grond komt groeien. In de Europese bossen groeit iedere 20 seconden voldoende hout voor een huis van 100 vierkante meter. Een boom die gekapt wordt voordat hij van nature omvalt en vergaat, brengt meer licht het bos in voor de andere bomen die dan beter tot wasdom kunnen komen. Na het kappen worden twee tot drie bomen bijgeplant.

Als het gaat om mens en milieu wint houtbouw het van traditionele bouw. Maar met biobased houtbouw kun je nog niet het ideale, daadwerkelijke circulaire huis bouwen. Dat komt omdat de moderne houtbouw te modern is. De oplossing is om oude tradities in ere te herstellen en te verweven met nieuwe techniek. Dus niet botweg planken op elkaar plakken met lijm of onderling bevestigen met aluminum spijkers. Voor de kenners: geen HSB (houtskeletbouw), geen CLT (gelijmd cross laminated timber), geen LVL (laminated veneer lumber), geen onnatuurlijke materialen, wel biobased, wel volkomen circulair, wel met oog voor de details. Op die manier bouw je verantwoordelijk in het heden en zonder rommel achter te laten voor toekomstige generaties.